Plan: | Streek & servicecentrum 't Tappunt, Misterweg 207-209 te Miste |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0294.BP0811BGMISTERW207-OW01 |
In het geldende bestemmingsplan Integrale herziening buitengebied Winterswijk van 27 januari 2011 hebben de gronden van het plangebied de bestemming Wonen - Buurtschapskern. De gewenste ontwikkeling is niet mogelijk binnen deze bestemming. In het bestemmingsplan is beleid opgenomen dat anticipeert op de actuele ontwikkelingen zoals de opkomst van het plattelandstoerisme, de doorgaande herstructurering van de landbouw, de doorgaande schaalvergroting en verschraling van voorzieningen op het platteland en de leefbaarheid die onder druk staat. Bij het opstellen van dit beleid zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:
uitsnede kaart 15 "Kernen van Miste en Ratum"
Het bestemmingsplan voorziet met een wijzigingsbevoegdheid in een regeling voor functiewijziging. Bij een reguliere functiewisseling geldt dat hergebruik (of vervangende nieuwbouw, wanneer hergebruik niet rendabel is) mogelijk is zowel op het moment dat een agrarisch bedrijf stopt en dus overgaat naar een andere bestemming, maar ook als de locatie inmiddels een woonbestemming heeft gekregen. De nieuwe hoofdactiviteiten zijn uitsluitend toegestaan in de plaats van de huidige agrarische functie of aanvullend op de bestaande woonfunctie waarbij het geheel een bedrijfsbestemming krijgt. De voorgestane ontwikkeling kan niet worden gerealiseerd met toepassing van de wijzigingsbevoegdheid, omdat met de nieuwbouw het bebouwd oppervlak gelijk blijft.
Voor de versterking van de ruimtelijke kwaliteit vindt dit plan aansluiting op het kader van de wijzigingsbevoegdheid. Ongeacht de omvang geldt voor een nieuwe functie ten allen tijde dat een goede landschappelijke inpassing van de gehele locatie door de aanwezigheid van erfbeplanting gegarandeerd moet zijn. Aanvullend op de goede landschappelijke inpassing is een versterking van de ruimtelijke kwaliteit wenselijk. De voorgestane ontwikkeling draagt bij aan een versterking van de ruimtelijke kwaliteit op lokaal en regionaal niveau. Lokaal met name een sociaal-economische versterking van het buurtschap en regionaal door de spin-off van het concept: De agrarische bedrijvigheid en daaraan gelieerde activiteiten bij deelnemende producenten en het plattelandstoerisme worden gestimuleerd en versterkt.
De ontwikkelingen die zich in het buitengebied voordoen (teruggang van de landbouw, behoefte aan nieuwe economische dragers, toename van recreatie en toerisme, bescherming van de natuur, landschap en cultuurhistorie en toenemende woonfunctie) zullen op een juiste manier in het landschap ingepast moeten worden. Er wordt gekozen voor behoud in combinatie met het onder voorwaarden mogelijk maken van nieuwe ontwikkelingen. Het Landschapsontwikkelingsplan bevat het kader voor de invulling van het 'ja mits' beleid voor de provinciale categorie Waardevol landschap.
De 'ja mits' benadering houdt in dat nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in principe mogelijk zijn, indien de kernkwaliteiten van het landschap behouden blijven of versterkt worden. Ambachtelijke en dienstverlenende bedrijvigheid en bedrijven die een relatie met de landbouw hebben, worden gekenmerkt als niet-landschapsgebonden bedrijven. Het Landschapsontwikkelingsplan bevat voor deze bedrijven geen belemmeringen.
De raad van de gemeente Winterswijk heeft in zijn vergadering van 4 november 2009 met nummer Xla-1 als onderdeel van de Welstandsnota, de kadernota "Achterhoekse erven veranderen" vastgesteld. In deze kadernota stelt de gemeente richtlijnen vast om de beeldkwaliteit bij functieveranderingsprojecten te waarborgen. Het kader is ook van toepassing bij de aanleg van nieuwe erven en uitbreiding van een bestaand erf.