direct naar inhoud van 4.4 Water
Plan: Badweg 1
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0294.BP1109BGBADWEG1-OW01

4.4 Water

Bij de totstandkoming van ruimtelijke plannen moet de watertoets worden toegepast. Dit houdt in dat alle ruimtelijke plannen een waterparagraaf moeten bevatten. De watertoets is het hele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het kader van de watertoets is vanaf 1 november 2003 wettelijk verankerd in het Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro). In deze paragraaf zijn de resultaten van de watertoets toegelicht en is bovendien de nodige aandacht besteed aan de te nemen maatregelen voor het water in het plangebied.

Watertoetstabel

Het plangebied valt onder het Waterschap Rijn en IJssel. Dit waterschap heeft een watertoetstabel ontwikkeld waarmee met een aantal vragen in beeld te brengen is welke wateraspecten relevant zijn en met welke intensiteit het watertoetsproces dient te worden doorlopen. De vragen zijn gericht op de locatie van de ruimtelijke ontwikkeling en welke veranderingen er mogelijk worden gemaakt. In de volgende afbeelding is de watertoetstabel in het kader van de voorgenomen ontwikkeling weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0294.BP1109BGBADWEG1-OW01_0005.jpg"

Afbeelding: Watertoetstabel

Relevante waterthema's

Hieronder worden de relevante thema's uit de watertoetstabel kort toegelicht.

Wateroverlast (oppervlaktewater)

Door de ontwikkelingen in het plangebied neemt het verhard oppervlak toe. Deze toename is op de volgende manier opgebouwd.

Uitbreiding ligboxenstal op plek kuilvoerplaat   945 m2  
Vervallen kuilvoerplaat   - 450 m2  
Nieuwe berging   550 m2  
Erfverharding rondom berging   400 m2  
Uitbreiding kuilvoeropslag achter de ligboxenstal   900 m2  
  =  
Totale uitbreiding verhard oppervlak   2.345 m2  

Het bestaande verharde en het nieuwe verharde oppervlak wordt afgevoerd naar twee afgedamde sloten op het erf. Op de afbeelding "Situatietekening plangebied" is aangeven welke sloten dit zijn. Deze sloten hebben een capaciteit van circa 300 m3. Deze sloten zijn voorzien van een overloop, zodat bij forse regenval het water wel afgevoerd kan worden naar de waterschapssloten in de omgeving.

Oppervlaktewaterkwaliteit

Zoals hiervoor al is aangegeven, wordt het hemelwater opgevangen in twee afgedamde sloten. Daarnaast worden bij de nieuwe aan te leggen kuilvoeropslagen voorzieningen gemaakt om de perssappen van het kuilvoer in op te vangen. Tevens wordt er rekening mee gehouden dat op termijn de oude kuilvoeropslag er ook op kan worden aangesloten. Het water wordt uitgereden over het eigen land.

Volksgezondheid

De afgedamde sloten bevinden zich op het erf bij het agrarisch bedrijf. Deze sloten worden alleen gebruikt voor buffer opslag van schoon hemel water.

afbeelding "i_NL.IMRO.0294.BP1109BGBADWEG1-OW01_0006.jpg"

Afbeelding: Situatietekening plangebied