direct naar inhoud van 2.2 Gebiedsprofiel
Plan: Meddosestraat
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0294.BP1202SGMEDDOSESTR-VA01

2.2 Gebiedsprofiel

Winterswijk is ontstaan op de westelijke oever van de Wehmerbeek. Dit gedeelte lag hoger ten opzichte van haar omgeving en vormde zo een geschikte bewoningsplaats. Winterswijk heeft zich in de jaren 1850-1940 van een agrarische nederzetting in een geïsoleerde streek ontwikkeld tot een industriële centrum.

Het plangebied bevindt zich op de grens van twee deelgebieden; de Meddosestraat en De Scholtenbrug/Willinkplantsoen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0294.BP1202SGMEDDOSESTR-VA01_0001.jpg"

De Meddosestraat bevindt zich aan de noordzijde van de Markt. De straat kent een slingerend verloop en bevat met name detailhandel met bovenwoningen. De verscheidenheid aan (winkel)panden is groot. De bebouwingshoogte van de panden is voornamelijk twee lagen met kap. Op de begane grond overheerst de winkel- en horecafunctie. De 2e en de 3e verdiepingen zijn in gebruik als woonlagen of opslagruimten. De panden hebben ondanks de winkelfuncties veelal hun karakteristieke opbouw behouden. De straat heeft een breed profiel en is ingericht als voetgangersgebied. Op verschillende plaatsen zijn solitaire bomen geplaatst.

De oostzijde van het plangebied, de achterzijden van de winkelpanden aan de Medossestraat, bevindt zich in het deelgebied Scholtenbrug/Willinkplantsoen. Het stadspark Scholtenbrug is een restant van het overgangsgebied tussen de 19e eeuwse kern en het agrarisch gebied. Van noord naar oost loopt door dit gebied de Wehmerbeek. Dit ecologisch waardevol element bepaald in hoge mate de inrichting van dit gebied. Vanuit het park bepalen de achterzijden van de winkelpanden die zich in het onderhavige plangebied bevinden, het beeld.

Het plangebied wordt aan de westzijde begrensd door de Meddosestraat. Aan de noordzijde door de 'Steeg' en aan de oost- en zuidzijde door de Sellekamp.

afbeelding "i_NL.IMRO.0294.BP1202SGMEDDOSESTR-VA01_0002.jpg"